Зоната е онова мистериозно, но напълно реално състояние,  в което

...
Зоната е онова мистериозно, но напълно реално състояние,  в което
Коментари Харесай

Катя Божкова: Зоната е моят живот

„ Зоната е това мистериозно, само че изцяло действително положение,  в което вашият мозък и тяло работят дружно и дават най-хубавото от себе си... В зоната съзнанието е умерено и в това време - извънредно концентрирано и нащрек. Тя е гъвкаво, мощно и сякаш неуморимо. Човек се намира съвсем в еуфория. Нищо не може да го разсее, а времето като че ли се движи грациозно в темпото на муден валс... “

Така доктор Бари Сиърс  разказва Зоната, еуфорично положение, до което доближават малко на брой, най-често спортисти, в книгата си „ Зоната “ (издателство „ ЕМАС “). През 90-те години на предишния век обаче биохимикът открива система на хранене, която разрешава всеки човек да доближава Зоната и освен това – да е там непрестанно. През 1995 година доктор Сиърс отпечатва първата си книга „ Зоната ” (The Zone: A Dietary Road Map ), която става бестселър. В Съединени американски щати се продават над 2 милиона копия и книгата оглавява класацията на „ Ню Йорк Таймс ”. През 1997 година доктор Сиърс издава втората си книга за Зоната, която още веднъж е номер едно съгласно „ Ню Йорк Таймс ”. Продадени са над 1 млн. екземпляра.

23 години по-късно теорията на Сиърс за хормонално здравословно хранене продължава да въодушевява хиляди хора по целия свят. Със Зоната те отслабват, оздравяват, усещат се цялостни с сила и положително въодушевление.

Катя Божкова е една от тях. Тя познава системата на доктор Сиър от доста от дълго време. Първоначално я употребява като способ за намаляване, който практикува понякога. Преди 4 години обаче стартира да се храни непрестанно по Зоната и резултатите не закъсняват: съумява да се оправи със здравословен проблем, отслабва, почиства целулит, цялостна е с сила и безусловно разпръсква наслада към себе си.

За да показа това благополучие с останалите, основава компанията ZChef, която стартира да подготвя зонова храна и да я доставя на хората по домовете. Стотици са към този момент нейните почитатели. Сред тях известни певици, мениджъри, публицисти и артисти като Марта Вачкова и Владо Пенев, които направиха обществено притежание тайната на отслабването си.

Катя Божкова наследява ресторантьорската специалност от родителите си. Започва да работи като управител малко след  20-ата си годишнина в компания, която основава паметното заведение в столицата „ Швейк ”, българския ресторант,,Чевермето‘‘, съветския,,Петър Първи‘‘, бразилския,,Рила‘‘ и пиано бар,,Джак‘‘. Повечето хора я свързват с основаването на марката,,Happy sushi‘‘ и работата в,,Капитан Кук‘‘. Преди да сътвори ZChef, няколко години се занимава с съвещания в региона на ресторантьорството, хотелиерството и мениджмънта.

- Катя, изясни ни какво съставлява зоновото хранене.

- Идеята на доктор Бари Сиърс за зоновото хранене идва след една Нобелова премия през 1982 година за ролята на ейкозаноидите. Той ги разказва като най-мощните хормони, които са отговорни за разболяването и за оздравяването. Зоната е известна още като хормонално хранене. То цели да поддържа няколко хормонални реакции.



Първата е постоянна кръвна захар. Инсулинът е хормонът на складирането, той носи информация и хранителни субстанции към всички кафези. Най-широко изследваният хормон, създава се от панкреаса и равнищата му зависят от въглехидратите, които поемаме. Въглехидратите са извънредно значими за организма! Режимите, при които има отнемане от въглехидрати, са доста рискови! Без задоволително произвеждане на въглехидрати няма задоволително инсулин.

Обратното също не е добре  – когато има прекомерно доста въглехидрати, или свръхпроизводство на инсулин, тогава клетките полудяват, тъй като информацията, която идва към тях, е разнородна, извънредно доста, непостоянна е и това ни разболява. Стремежът на Зоната е да употребява плюсовете на инсулина и да тушира отрицателните за здравето процеси. Това е работа към този момент на глюкагона. С протеините, с които се храним, ние предизвикваме производството на глюкагон. Той пази от свръхпроизводство на инсулин – той е спирачка за него и с помощта на постоянните равнища сред него и инсулина имаме постоянна кръвна захар. Заради нея се получават първите маркери, че си в Зоната: повече жизненост и активност, по-добра умствена централизация, еуфория. Тези еуфорични положения се дължат на непрекъснатия банкет на въглехидрати и на стабилната кръвна захар. Ето за какво това е първата хормонална реакция, която ние се стремим да следим в Зоната. Всъщност това е порталът на Зоната.

При постоянна кръвна захар и с мазнините, с които се храним, ние произвеждаме ейкозаноиди. И тези хормони са по двойки в организма – положителни и неприятни. Целта ни е да произвеждаме повече положителни ейкозаноиди и това става от качествените мазнини, с които се храним – маслини, висок клас зехтин, авокадо, множеството ядки и така нататък Изключително значимо тук е приемът на дълговерижни мастни киселини – омега-3. За страдание, единствено с храната не бихме могли да имаме задоволително от тях. Д-р Сиърс предлага всекидневен банкет на висок клас пречистено рибено масло. А точно съотношението сред тях и омега-6 е ключът към здравето, тъй като това е маркерът, който управлява вътрешното, или така наречен безшумно инфектиране. Големите дози омега-6 създават арахидонова киселина, а тя е градивният детайл за „ неприятните “ ейкозаноиди, до момента в който ейкозапентаеновата киселина, която е една от киселините, които се съдържат в рибеното масло, е градивният детайл за „ положителните “. Ние, приемайки мазнините, с които се храним, се стараем и да държим по-високи и непрекъснати равнищата на омега-3 и да понижим равнищата на омега-6. Не се стараем да изключим „ неприятните “ ейкозаноиди. Ако в организма няма задоволително от тях, или омега-6, кръвта губи способността си да се съсирва. Затова приказваме за баланс.

Страничният резултат от тези хормонални реакции е чистенето на телесни мазнини. Затова режимът става прочут като диета. И това, което аз изяснявам за хормоналните реакции, доста хора го пропущат, съблюдават режима, само че не го схващат. А е просто.

- Не напълно. Кое е най-важното, което хората би трябвало да запомнят за хормоналните реакции?

- Че направляваме кръвната захар с помощта на банкет на въглехидрати и протеини. Затова типично за Зоната е, че при всяко хранене има от трите макронутриента: въглехидрати, протеини и мазнини. Включително и закуската, в това число и късната закуска.

- Дори в случай че хапваш плод?

- Балансираш го с протеин и лой.

- Как?

- Например блок плод с два белтъка и три маслини. Месно или рибно филе, нискомаслено сирене или кашкавал с няколко бадема. Зависи кой какво обича. Французите неслучайно са измислили сиренето да се яде с плодове, това не е нетипична композиция.  Сирене с прахуляк от бадеми и с купичка ягоди да вземем за пример е много вкусно нещо, засища те и те държи в Зоната.



Важно е хората да знаят, че можеш да ядеш всичко! В Зоната няма ограничавания, има целесъобразна храна. Въглехидратите, които се стараем да одобряваме, са с невисок гликемичен показател, протеините са с високо качество и нискомаслени... само че нищо не е неразрешено.

- Дори свинско? Бял самун? Жълтък?

- Проблемът с жълтъка, карантията, тлъстите меса е, че създават повече архидонова киселина, а ние се стараем да я понижаваме с храненето в Зоната. Защото тя е конструктивен детайл на неприятните ейкозаноиди.    

- А тестените храни?

- Бързите въглехидрати не ги изключваме, само че те са лимитирани като количество и са раздалечени във времето. Всеки може да хапва и пица, и паста, и бял самун, само че рядко и в вярното съответствие. Филийката бял самун да е с омлет или с първокласен протеин. Изборът на мазнини също е доста значим. Препоръчваме авокадо, ядки, маслини, зехтин. Също по този начин и белите брашна и теста да бъдат сменени с пълнозърнести. На пазара към този момент има доста огромно многообразие от първични материали и подготвени пълнозърнести артикули. ZChef предлага в свободна продажба подбор от едноблокови солени и сладки изкушения.

- Масло може ли?

- Животинската лой е за предпочитане пред евтините растителни мазнини – те  съдържат доста омега-6. Пак споделям, че няма неразрешени храни, само че човек, като стартира да се храни в Зоната, с времето трансформира питателните си привички. Когато знаеш, че никой не ти е забранил да си изядеш топката сладолед, парчето торта, блокчето шоколад или нещата, които обичаш, и разбираш, че те би трябвало да са в по-малки количества, те в един миг към този момент не са ти измежду обичаните храни, тъй като си привикнал да се храниш с нещо друго, това друго ти е вкусно и има изгоди за здравето.

- А кои са изгодите за здравето?

- Ще стартира от естетическите изгоди. Загубата на телесни мазнини е първият естетически резултат. При доста други диети човек може да загуби килограми – дали ще е вода, дали ще е мускулна маса, губят се много килограми. Но в Зоновото хранене се отключват и се чистят мастните депа! Аз съм очевидец по какъв начин доста хора почистват мазнини от места, откъдето преди не са могли да ги махнат по никакъв метод. Една дама пристигна с „ лястовичи опашки “. Така се назовават мазнините по гърба, а тя е едва момиче, певица. И почисти мастните депа. След това пристигнаха още две дами, които пълнеят по гърба.


Друг естетически плюс е, че се разкрасяват кожа, коса, нокти. Имаме клиенти, които споделят, че са престанали да създават рогослой на петите. Загубата на целулит я видях по себе си. Преди имах поради погрешно хранене, с времето се почисти.

- За какъв брой време?

- Аз се храня по този метод към този момент 4 години. Но този резултат за мен беше безусловно непредвиден, тъй като никой не ми беше казвал, че Зоната маха целулит. Друг плюс е, че се усъвършенства качеството на кожата. Това са естетическите изгоди. В огромна степен те се дължат на непрекъснатия спомагателен банкет на омега-3. Зоновото хранене върви ръка за ръка с непрекъснато приемане на омега-3.

Освен че се разкрасяваме, със зоновото хранене имаме сила, по-добра централизация, тонус, продуктивност, бързо се наспиваме, елементарно заспиваме и елементарно се разсънваме.  Това е по този начин, защото  мозъкът работи на оптимални обороти. Поради стабилната кръвна захар и непрекъснатото подаване на глюкоза към мозъка той работи напълно в наша изгода. Връзката сред това, с което се храним, това, какво има в чревната биома, и неврологичните болести е потвърдена, без коментар.  Факт е, че работата на мозъка зависи от работата на стомаха. А ние имаме пет хранения, всяко от които  е нова хормонална реакция, и по този начин поддържаме 24 часа в денонощието мозъкът да работи на цялостни обороти.

Аз съм виждала дами с тежка менопауза. Под тежка менопауза разбирам пристъпите на прекаленост, на раздразнителност, които се почистват. Включително сме имали едно момиче, което пиеше три медикамента, в този момент пие един и е в развой на прекъсването му. Тук изгодите отново са от рибеното масло. Втората киселина в рибеното масло – докозахексаеновата киселина, се съдържа в нашия мозък. Човешкият мозък е 60% лой и по-голямата част от нея е докозахексаенова. Всъщност с приема на рибено масло ние освен се предпазваме от вътрешно инфектиране, само че и храним мозъка.

- Нужно ли е да пием рибено масло, в случай че ядем постоянно риба?

- Два пъти дневно. Това е дозата, която ще набави нужните ни два грама. Много е.

- А кои са здравословните изгоди от зоновото хранене? Имате ли усъвършенстване при хора с диабет вид 2?

- Както при заболели от диабет, по този начин и от всички заболявания, които са свързани с нестабилната кръвна захар: свръхпроизводство на инсулин, инсулинова устойчивост... Имаме случаи на хора с висока кръвна захар, които си я мерят всяка заран, и на втория месец тя стартира да влиза в норма.



Производството на повече положителни ейкозаноиди, постоянният банкет на омега-3, премахването на възпаленията повлиява позитивно и на сърдечносъдовата система. Мога самоуверено да настоявам, че когато пристигна човек с високо кръвно, след третата, четвъртата седмица то се контролира. Хората, несъмнено, би трябвало непременно да се съветват с доктор, преди да спрат медикаментите.

Имахме клиентка, при която чернодробните ензими влязоха в норма. Беше ходила във втора лаборатория, с цел да е сигурна, че резултатите са правилни.

Тироидните хормони също се повлияват! Големият проблем на дамите сега е хашимото! Преди споделях, че всяка трета жена е с хашимото, само че към този момент съм уверена, че е всяка втора жена. Две-три клиентки обаче се похвалиха, че резултатите им са в нормата! При едната е под единичка към този момент: от 5,43 в този момент е 0,8! Тъй като мазнините, с които се храним, са доста качествени, и защото приемът им е следен, за доста хора - нищожен, липидният профил също се оправя. Висок холестерол, триглицериди –  влизат в норма.

- Авторът на Зоната жив ли е?

- Да, той е над 70-годишен, в забележително здраве, младолик, с възприятие за комизъм. Както доста други открития и това е направено с егоистична цел. Мъжете в рода му са умирали прекомерно млади от сърдечни болести и той е търсил решение за тази генетична обремененост.  Запознах се с него на семинар за лекари предходната година в Италия. Там никой не говореше за Зоната – правила на работа, елементи... Всичко към този момент е ясно там. Темите бяха битката с възпаленията и чревната микробиома и връзката є с мозъка.

Ние можем да отслабнем, като ядем единствено самун, сирене и маслини. Аз съм виждала подобен човек, който отслабва, тъй като съблюдава правилото 30:40:30. Това е ужасно. От друга страна обаче, от самун, сирене и маслини не можеш да получиш нито пробиотици, нито пребиотици, нито незаменими аминокиселини, да не приказваме за витамини и минерали. Много е значимо каква храна консумираме. Някои от клиентите ни споделят, че в никакъв случай не включват в менюто си броколи, карфиол, брюкселско зеле... Ние се стараем на седмична база да има избран брой яйца, несъмнено количество млечни артикули, всяка седмица да има разнороден набор от плодове и зеленчуци. Половината може да са минали термична обработка, само че другата половина са пресни. Така се построяват нови привички и в един миг човек си споделя: „ Тази седмица не съм ял спанак, чакай да си взема. “

- Кажете ни едно примерно меню за един ден.

- Ще прочета едно, тъй като е пред мен. Закуска: класическа баница с свеж спанак, пълнозърнести кори, преобладаващо белтъци, нискомаслено кисело мляко и сирене и студенопресовен зехтин. Обядът е салата риба звук с свеж карфиол и морковче, яйчен дресинг и копър и плодова салата за десерт, за следобедна закуска има шоколадови мъфини с портокалови корички, за вечеря: нежно пуешко месо в компанията на аспержи и ризото от кафяз ориз, гъби и тиквички. И късната закуска е котидж лайт (зърнесто сирене) с ленено семе и домашно сладко.

- Това си е напряко гурме!

- Да, доста хора имат проблем с количеството, което би трябвало да изядат денем. Една клиентка сподели, че Зоната е режим за надебеляване и отхвърли храната, не повярва, че ще яде толкоз и ще отслабва.

- А би трябвало ли да се изяжда всичко?

- Трябва. Количеството се преценява съгласно ограниченията на човек, физическата му интензивност, килограмите му. Целта ни не е да отслабваме, тъй като недохранваме организма, а тъй като топим телесни мазнини, защото ядем толкоз храна, колкото ни би трябвало. Проблемът с количеството е по-скоро в главата на човек, който е гладувал и се е ограничавал и е броил калориите. Една клиентка споделяше: „ С вас аз би трябвало през целия ден или да хапвам, или да пия вода “. Защото приемът на вода също е доста значим. Повечето хора считат, че се пие повече вода, с цел да се ускори метаболизмът и това е реалност. Но в естественото си всекидневие хората са в режим на преправка на въглехидрати, до момента в който тук минават в режим на размразяване на мазнини. Това е дехидратиращ развой и организмът има потребност от вода и за това. Препоръчителните дози дневно са 30 мл на кг. Дамите би трябвало да пият към 2 литра, господата сред 3 и 4.



- А за какво Зоната предлага хранене преди сън?

- Това е последната хормонална конфигурация. Когато хапнеш директно преди лягане, всичките ти хормони са в баланс и през нощта организмът ще работи в твоя изгода. Затова заспиваме бързо, спим добре и се будим елементарно. Храним се 5 пъти дневно, първо, с цел да можем да поддържаме метаболизма, и второ – тъй като всяка една хормонална реакция в организма има живот 3-4 до 5 часа. Ако последното хранене е било по разпоредбите на Зоната, ние сме били в Зоната 100%. След 3-4 часа тази хормонална реакция отслабва и равнищата на кръвна захар отново стартират да варират. Ядем пет пъти дневно, с цел да можем да ги поддържаме.

- А вегетарианци могат ли да съблюдават зоновото хранене?

- За вегетарианците доктор Сиърс е написал книгата „ Соевата зона “, само че тя не е доста настояща, защото се заприказва за заплахите от соята, която е ГМО. Вегетарианците могат да следват режима, изключително тези, които хапват риба понякога, ядат млечни артикули и могат да си купуват качествени соеви артикули и растителни протеини. По-трудно е, само че е допустимо.

- Какъв е плюсът човек да си взема храната от вас? Може би тъй като при зоновото хранене би трябвало да се вършат доста сметки.

- Така е. Повечето хора идват при нас, тъй като им е мъчно да го схванат и да го сметнат. Те вземат храната от нас, с цел да я пробват, с цел да видят дали си заслужава, дали това е тяхното. Ако с помощта на точно приготвената храна стартират да имат положителни резултати, тогава стартират да четат книгата, да се интересуват, да идват на съвещания за готвене...

Има един различен профил от хора, които са доста заети. Онзи ден пристигна една жена и сподели: „ Вижте, аз няма да се науча да сготвям. Вашата работа е да готвите, моята е да изкарвам пари... “ Тези хора изобщо не се интересуват от готвене. За тях ние сме улеснение, тъй като им пестим време и им предлагаме разнообразна, вкусна и потребна храна. Много добра опция сме за цели фамилии и за самотно живеещи, които изхвърлят храна.


Формулата 30:40:30

Храненето в Зонате се подчинява на прецизни правила. Ето някои понятия, които би трябвало да се имат поради. 

• ПРОПОРЦИИ – 30:40:30 е съотношението на главните макронутриенти - 30% протеини, 40% въглехидрати и 30% мазнини.

• БЛОКОВЕ – храната се разпределя на блокове – те са съставните елементи на самостоятелното меню.  1 блок протеини = 7 грама; 1 блок въглехидрати = 9 грама; 1 блок мазнини = 1,5 грама. В рамките на едно хранене всеки главен макронутриент  би трябвало да е кратно на един блок при опазване на съотношението  30:40:30. Примерно: закуската  може да включва 21 грама протеини + 27 грама въглехидрати + 4,5 грама мазнини – по 3 блока от всеки макронутриент, общото количество е в съответствие 30:40:30.

• НУЖДИ – всеки има друга нужда от храна според от физическата си интензивност и физическата си форма. Количеството се дефинира не  съгласно общото тегло, а по отношение на чистата мускулна маса.

• НЕ Е СЛОЖНО – с времето човек привиква да не мери всеки грам, а да дефинира на око съотношението на блоковете в менюто си.

Източник: spisanie8.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР